Granitory do orzeźwiających deserów

granitory

Jakie są Twoje ulubione sposoby na orzeźwienie podczas gorącego lata? Ja uwielbiam mrożoną kawę, lody, schłodzone koktajle i coś co jest moim numerem jeden, a mianowicie granita! Nie wiesz co to? Granita to zmrożony napój, który powstaje przy użyciu specjalnych maszyn o nazwie granitory.

A teraz spróbuj sobie wyobrazić, że nagle znalazłeś się na jakimś piaszczystym brzegu, podczas trwającego upalnego lata…milutko? Zdecydowanie! Chyba nie ma wątpliwości, że każdy z nas lubi wylegiwać się w promieniach słońca. Ja to uwielbiam i myślę, że Ty również. Nie mniej jednak, gdy organizm zaczyna się przegrzewać, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wstać i udać się po coś mocno chłodzącego. Powstaje jednak pytanie, po co? Opowiem Ci zaraz o świetnym pomyśle.

Zapewne większa część z nas sięgnie w pierwszej kolejności po tradycyjne lody, czyż nie? A może by tak dla odmiany wypróbować coś innego? Coś bardziej oryginalnego? Z pewnością wielokrotnie miałeś okazję spotkać się z kolorową granitą, ale z jakichś przyczyn nigdy nie udało Ci się jej posmakować. Kolorowa, zmrożona masa, która aplikowana jest do kubka wprost z granitora, zawsze jest rozchwytywana przez dzieci.

Myślę, że fajnie wziąć pod lupę właśnie ten wyborny deser. Sprawdzimy czym jest granita, skąd pochodzi, oraz to jak powstaje. Wyjaśnimy też przy okazji w czym są granitory, w których powstaje ta pyszna i uwielbiana przez wszystkich masa.

GRANITA – czym właściwie jest i skąd się wzięła

Raczej każdemu z nas znana jest największa wyspa położona na Morzu Śródziemnym, będąca zarazem szpicem specyficznego włoskiego buta. Sycylia, bo o niej mowa, to kraina słynąca z najwyższego aktywnego wulkanu – Etny. Wiem, że według jednej z legend to właśnie z jej śnieżnych zboczy pochodzi pierwsza granita. Teraźniejsza granita, która jest dla nas ukojeniem w upalnym czasie, w przeszłości stanowiła pożądane remedium w tłumieniu chociażby dżumy.

Omówmy sobie w tym miejscu jaką na dzień dzisiejszy przyjmuje formę i w jaki sposób jest ona serwowana. Myślę, że warto podkreślić, że granita nierzadko jest określana jako sorbet bądź lody. Mimo, iż wszystkie te desery połączone są wspólnymi produktami, to jednak jest kilka podstawowych kwestii, które pozwalają rozróżnić granitę od pozostałych przysmaków.

Cechy charakterystyczne Granity:

  • Wyrabiana z owocowego soku rozrzedzonego wodą z dodatkiem cukru
  • Nie zawiera w sobie powietrza, co sprawia, że nie ma puszystego zagęszczenia
  • Nie daje się uformować, a więc serwować np. na talerzu
  • Powstaje w następstwie marznięcia wody
  • Podlega równomiernemu mieszaniu
  • Nie zawiera kawałków czystego lodu pozbawionego soku oraz cukru
  • Do produkcji nie potrzeba białka
  • Serwowana np. w kubeczku

No dobrze! Wiemy już dokładnie czym jest deser nazywany Granitą. Teraz czas by zobaczyć jak on w zasadzie powstaje i czym są granitory. Podejrzewam, że jesteś równie ciekawy tych urządzeń co ja! Zaczynajmy więc!

GRANITORY – maszyny w których powstaje orzeźwiająca masa

Aby granita miała szansę powstania, w dawnych czasach stosowano nic innego jak siłę ludzkich mięśni. Bolą mnie ręce na samą myśl o tym mieszaniu 😉 Stałe mieszanie miało ostatecznie prowadzić do powstania gęstej substancji, pozbawionej wytrąconych grudek lodu bez smaku. Myślę, że na chwilę obecną proces produkcji granity jest dużo prostszy. Został on przejęty przez odpowiednio dostosowane do tego celu maszyny elektryczne, powszechnie nazywane granitorami.

Widziałem, że granitory można bez większego problemu nabyć w internecie. Dlatego jeżeli prowadzisz pensjonat, restaurację lub kawiarnię to powinieneś rozważyć zakup granitora. Jestem pewien, że szybko znajdziesz firmę, która sprzedaje te urządzenia w świetnej cenie.

Zobacz inny artykuł -> odporna blacha